Застраховката

За страх уловки

Застраховката на катастрофиралия влак в Хитрино покрива сто пъти по-малко щети от гражданската отговорност на всеки автомобил.

Застраховката,

Още по темата

„Булмаркет рейл карго“ е един от големите играчи на пазара на горивни превози

10 дек 2016

Един превозвач, подобен на „Булмаркет“, обикновено има няколко вида застраховки. Едната е общата застраховка „Гражданска отговорност“, която покрива щети към трети лица. Другата е Каско – за локомотива и железопътния състав. Третата е застраховка на товара, който най-често е чужда собственост и ако се превозват пътници – тяхна застраховка.

От всички тези покрития, единственото, което може да бъде използвано за възстановяване на къщите в Хитрино и за изплащане на обезщетения за роднините на жертвите и за пострадалите, е общата гражданска отговорност.

При нея обаче може да изникне съществен проблем, посочи Светла Несторова, председател на Асоциацията на българските застрахователи. Застраховката ГО за жп транспорта е задължителна, но до края на миналата година нямаше законово уреден минимум на размера на застрахователната сума, за която превозвачите да застраховат този риск. Такъв минимум бе приет. С много уговорки, едва с новия Кодекс за застраховането, който е в сила от 1 януари 2016 г.  Той въведе минимална застрахователна сума при задължително застраховане на „Гражданска отговорност“ в размер 500 000 лв. на застрахователно събитие и 2 000 000 лв. за всички застрахователни събития за срок от една година. Но всички полици, сключени преди това, които са в сила, най-вероятно са много под тази сума. От друга страна – дори новият минимум сам по себе си е твърде нисък за жп превозвачи и случаят в Хитрино е идеален пример за това.

Стойността на застраховката на „Булмаркет“ в „Булстрад“, далеч не надхвърля 500 хил. лв. А е няколко пъти под тази сума, както става ясно от писмо на собственика Станко Станков до „Капитал“ и потвърдено от друг източник. Повече от очевидно е, че дори тройно по-висока сума няма да е достатъчна, за да покрие щетите в Хитрино предвид броя на загиналите и ранените, огромната степен на разрушенията. От които 23 къщи напълно сринати, унищожена покъщнина, сложна инфраструктура и т. н.

НКЖИ, която притежава релсите, също има застраховка срещу бедствия и пожари, но тя покрива само щетите по собствената й инфраструктура, а не по околните сгради.

Според Закона за общинската собственост всяка община е длъжна да застрахова сградите си. Бедни общини като Хитрино (както вероятно и доста други) обаче прибягват до хитрости – застраховат имотите си на балансова стойност, която е доста далеч от възстановителната, коментира запознат с пазара застраховател.

Надали има нужда да се пита колко от къщите в Хитрино са застраховани срещу бедствия и аварии. Според експертите едва ли има хора със собствена застраховка, която би позволила те да си получат парите веднага, без да се изчаква разследването.

Така ситуацията е, че държавата (в лицето на всички нас, не на Бойко Борисов). Отново ще поеме запълването на дупките там, където преди това се е постарала да не забележи празнините. Как например е възможно превозвач на опасен товар с потенциал на подвижна бомба. Способна да разруши село, да се застрахова за щети към трети лица на обща стойност половин милион лева? За сравнение – вашата гражданска отговорност, която всеки шофьор сключва за колата си, покрива неимуществени вреди до 2 000 000 лв. При един пострадал, и до 10 000 000 лв. – за повече от един. С други думи – ако две коли с газови инсталации се бяха взривили насред Хитрино. Хората там щяха да получат повече пари. Отколкото сега държавата заедно със застрахователите им предлагат.

Източник:  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/12/15/2884308_za_strah_ulovki/
Препоръка: 18+
SERVIZKO.COM                                 NADYAGROUP.COM