застрахователите

Стоян Проданов, изпълнителен директор на „Бул Инс“, В развитие, 08.10.2018

застрахователите

„Проектът за изменение и допълнение на Кодекса за застраховане ще синхронизира практиката по застраховането в унисон с европейската. Тази промяна в Кодекса ще е ситото, което ще отсее застрахователните посредници, които ползват стари практики и не предлагат добра услуга най-общо, нито познават в детайли ликвидацията, която трябва да получат клиентите, както и самите продуктите. Прави се разграничение и уреждане на различните роли на надзорните органи, когато застрахователният посредник е регистриран в същата държава и когато е клон. Уточняват се правата на местния надзорен орган в държавата на седалището или на този в държавата, където е регистриран даден клон. Това каза Стоян Проданов, изпълнителен директор на „Бул Инс“, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки. 

„Доста по-различно изглежда днес застраховането от това, което е представлявало то в началото на второто хилядолетие, затова и се налагат промени, които предполагат по-добре да бъдат уважавани и третирани потребителите на застрахователни услуги“.

В момента в новите изисквания се акцентира върху обучението на застрахователните посредници. Нещо, което не беше застъпено в изискванията досега, уточни още Проданов.застрахователите

„Развитието на процеса на дистрибуция на застрахователни продукти наложи прекатегоризация на застрахователите. Има вече много канали на дистрибуция, които не са свързани със застраховането. Появиха се много канали – продажби във вериги и в компании, свързани с друго посредничество. Наложи се да се разделят тези, които са професионалисти. Застрахователни посредници и другите, които се занимават с това между другото, като съпътстваща дейност. Изискванията ще са много по-стриктни към професионалните посредници, ще се наложи те да организират обучения повече от 15 часа годишно. Има завишени изисквания за образователен ценз, каквито нямаше досега. Идеята е целият процес да се извършва достатъчно професионално и да не остават скрити неща, които да не бъдат подчертани, когато се продава полица на клиента“.

Това каза Проданов и допълни, че профилът на българските застрахователни компании е консервативен, портфейлите им са балансирани. Застрахователите в цялото европейско икономическо пространство могат да използват авангардни инвестиционни инструменти. За част от които има съображения законодателят да приеме, че рисковият им профил не съответства на този на застрахователя.

Целия коментар очаквайте във видео материала.

Източник : https://www.bloombergtv.bg/

ХАРЕСАЙТЕ  FB                                      Servizko.com                                   Nadyagroup.com

Zastrahovam.com