Дракон

ШАМПИОНЪТ

 

на България в пистовия шампионат за 2016 г. в Серия Туринг Иван Влъчков (на снимката) днес направи първи тест за своето дебютно участие в евросериите на GT4 този уикенд на Словакия Ринг. В него софийският тийнейджър ще бъде в болида Син Кар R1 GT4 на София Кар Моторспорт.

Разбира се, тестът е бил под палещото слънце на писта Дракон и започва днес в 11:30 ч., когато Син Кар R1 GT4 за първи път е извадена на трасето.

„Продължихме до 16 ч., като през това време на няколко пъти Иван влизаше в бокса. Каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт бащата и личен мениджър на шампиона Стамен Влъчков. Това беше тест, в който Ванката да направи първоначалната адаптация към автомобила и, както и преди казвах, тук не се търсеха времена. Отделно точно това шаси в момента се разработва, което е другата причина да не се търси скорост.“

20170711 Vlach 002

снимка: личен архив на иван влъчков
ТЕЧЕ ПРЕДСТАРТОВА ПОДГОТОВКА…

 Българския Син Кар R1 GT4 на София Кар Моторспорт е славен от транспортера и на Влъчков предстои да заеме пилотската позиция.

Общото впечатление на екипа е, че са доволни от изпитанията, едната от причините за което е задното предаване на Син-а. Да припомним, че преди да се появи на същата писта през април 2015 г. за началото на автомобилната си кариера, Иван има дълъг опис от състезания и победи в картинга.

20170711 Vlach 003

снимка: личен архив на иван влъчков
ПРЕДИ ТЕСТА- СЕЛФИ С ШЕФА…

 Иван Влъчков прави селфи с баща си Стамен на фона на първия истински спортен автомобил Син Кар R1 GT4, с който му предстои да се опознава в продължение на четири и половина часа.

За първия тест на Влъчков колата, която е в процес на разработка, е била с умишлено намалена мощност – до 320 „коня“ при 1300 кг.

По сметките на Влъчков-баща, шампионът е направи около 100 обиколки на Дракон-а, усреднено – 102.4 км от всичките 5 сесии, които Иван е направил.

Иван Влъчков: 150 км тестови на Дракон за първото си GT4

снимка: личен архив на иван влъчков
ГОТОВ ЗА ПЪРВИЯ ТУР НА ПЪРВАТА СЕСИЯ…

 Иван Влъчков очаква заления светофар на изхода на писта Дракон, за да започне запознанството си с българския спортен болид.

„Доста е добра, послушна кола е – заяви за RallyXpress пилотът след като тестовете бяха приключени. Каквото поискаш от нея – изпълнява го. Не мога да кажа какво беше първото ми усещане докато правих първата обиколка, но усещането, че мога абсолютно да се доверя на колата дойде след 15-ата – 20-ата обиколки.“

20170711 Vlach 005

20170711 Vlach 004

снимка: личен архив на иван влъчков
КЪМ ФИНАЛА ЗА НАЙ-БЪРЗИЯ ТУР И В БЪКСА…

 В една от обиколките 18-годишният Иван Влъчков неофициално успя да слезе до 1:05.3 мин за тур (горе). А след това в бокса получи нови указания от ментора си Росен Даскалов (долу).

3 ЧАСА НА ТРЕНАЖОРА ПРЕДИ СЪН

GT6
ИМАМ СПОРТНА седалка, волан и играта Гран Туризмо 6, където има и Словакия Ринг. Така че тази вечер ще направя три часа на тренажора – обясни спортния вариант на програмата си преди заминаването утре. Иван Влъчков. – За 2 часа трябва да успея „виртуално“  да я изуча и един част – за да си покарам за кеф.“

Росен Даскалов: „Знае се, че не съм по комплиментите, така че директно казано – очарован съм от Иван. Момчето е технически грамотно, следи уредите, внимава във всичко, слуша какви са указанията. След около 60 мин. вече беше влязъл в ритъм, макар в колата температурата да беше 43º.

„Направих една контролна обиколка, без да давам всичко от себе си и да искам много от автомобил. Който се разработва в момента. Направих също и едно замерване на Иван, и мисля, че неговото време бе с около 0.5 сек по-добро от моето за един тур.“

Записаното на ай-фона от Стамен Влъчков най-добро постижение на пилота е било 1:05.3 мин. за тур от 2048 м. на Дракон-а.

Новината, че най-младия шампион в надпреварата по българските писти.  Ще направи промоционален дебют в голямо европейско пистово състезание дойде в края на миналата седмица. Веднага след посещението на президента на Международната автомобилна федерация (ФИА) Жан Тот.

Утре рано сутринта пилотът и неговият русенски ментор за този първи старт в евросериите Росен Даскалов пътуват за словашката писта.