автомобила-навици

автомобила,навици,

Някои от навиците ни при шофиране водят до ненужно износване на автомобила. Ето кои грешки да избягваме, за да намалим риска от техническа повреда:

 

Държане на ръката върху скоростен лост
Използвайте скоростният лост само когато превключвате предавките. Непрекъснатото държане на ръката върху лоста води до допълнително натоварване на втулките и синхронизаторите на трансмисията и от там – до тяхното по-бързо износване.

Малко количество бензин в резервоара

Много от съвременните горивни помпи са потопени в горивото и по този начин се охлаждат. Прегряването им при липсата на достатъчно гориво води до по-бързото им износване, а съответно и до скъпоструващ ремонт. За да избегнете това, винаги дръжте резервоара си поне на ¼ пълен.

Неизползване на ръчна спирачка

Много шофьори не ползват активно ръчната спирачка, което води до износване на малкия „заключващ“ компонент в трансмисията, който не е скъп, но смяната му е доста сложна. Неизползването на ръчната спирачка може да доведе и до клеясване на металните въжета, вследствие на което тя може да не проработи точно в момента, когато ви е необходима.

Форсиране на студен двигател

Добре е, когато сутрин палим колата да изчакаме 1-2 минути моторът да поработи на празен ход преди да потеглим. Това помага, както за загряването му, така и за правилната циркулация на маслото в него. В противен случай форсираме двигателя, което води до негативно влияние на доста от компоненти в агрегата. Същото важи и за шофирането на кратки разстояния, при които двигателят не може да загрее напълно. Препоръчително е, също така, когато стартираме автомобила да не пускаме веднага радиото и климатика.

Игнориране на предупреждаващите индикатори
Не пренебрегвайте сигналите, които ви дава вашия автомобил. Изяснявайте своевременно причината за необичайните шумове и светещи лампички на таблото.

Превозване на излишни товари
Извадете от багажника излишните вещи. Допълнителното натоварване оказва негативно влияние, както на разхода на гориво, така и на окачването, и на накладките.

Често ускорение и рязко спиране
Неравномерното шофиране, което включва внезапното и често спиране и ускорение износва накладките и спирачните дискове.

Държане на крака върху съединителя
Не дръжте съединителя докато сте на светофара. Продължителното натискане на левия педал води до по-бързото износване на съединителя, а при много от съвременните автомобили той върви в комплект с маховик, подмяната на който значително вдига цената на ремонта.

Превключване от първа на задна предавка в движение
Много често, когато маневрираме в тесни пространства превключваме от задна на първа предавка и обратно, без колата да е приведена в пълен покой. Това действие води до изключително сериозно натоварване на трансмисията, която е принуждавана рязко да работи в противоположното направление.навици,

Миене на двигателя с вода под налягане
Когато решите , че искате да почистите двигателя на автомобила, не забравяйте, че мръсен двигател, който работи добре е за предпочитане пред чист двигател, който не работи изобщо. В никакъв случай не почиствайте с вода под налягане, защото това може да увреди уплътненията и маркучите.

Продължително спускане със спирачка
Продължителното натискане на спирачката при спускане например по планински път води до износване на супортите. Това може да доведе и до прегряване на дисковете, а оттам и до отказ на спирачките. Съветът ни е колкото може по-често да използвате т.нар. моторна спирачка.навици

Забравяте да сменяте маслото
Смяната на маслото трябва да се прави спрямо препоръките на производителя. Често това е на всеки 10000 – 15000 км. Съветваме ви да не изчаквате докато светне подсещащата лампичка на таблото, защото дотогава малкото количество останало масло вече се е превърнало в субстанция, която не е функционална за двигателя ви.

Да хапвате и да пушите в колата
Това неизменно довежда до наслагване на неприятна миризма в купето, която трудно може да се неутрализира, дори след основно почистване. Освен това по този начин повреждате и амортизирате интериора на автомобила.навици

Източник- http://www.aktivnasigurnost.org/

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ FB;                   SERVIZKO.COM                           NADYAGROUP.COM