колите

Колите

Колите,

Aвтомобилите, задвижвани от изкопаеми горива, ще изчезнат до около осем години, твърди ново проучване, публикувано от Станфордския университет. Тогава гражданите няма да имат друг избор, освен да инвестират в електрически автомобили или подобни екологични технологии. Това се дължи на факта, че цената на електрическите превозни средства – в това число автомобили, автобуси и камиони – в крайна сметка ще намалее достатъчно, за да доведе до срив на петролната индустрия.

Докладът

, изготвен под ръководството на икономиста на Университета в Станфорд Тони Себа, причини гърчове от безпокойство всред петролната индустрия. Озаглавен „Преосмисляне на транспорта 2020-2030“, анализът подробно описва как хората в крайна сметка ще преминат към безпилотни електрически превозни средства, тъй като те са десет пъти по-евтини за поддръжка от автомобилите, които работят с изкопаеми горива, и имат почти нулева пределна цена на горивото. Освен това ЕПС имат очакван живот от 1,6 млн. километра. За сравнение, повечето автомобили, базирани на изкопаеми горива, имат „живот“ от около 300 000 км.

 колите

колите

След по-малко от десетилетие ще бъде много трудно за потребителите да намират бензиностанции, резервни части или механици, които да са достатъчно информирани. Да поправят двигатели, базирани на изкопаеми горива, предвижда Себа. Съвременните модели на продажба на автомобили ще изчезнат до 2024 г., а цената на петрола ще спадне до 25 долара за барел. Онези, които се придържат към остарелите си автомобили, вероятно ще трябва да плащат солено, за да се освободят от тях в бъдеще, казва Себа.

През

следващото десетилетие хората ще разчитат предимно на безпилотни превозни средства, тъй като те са значително по-безопасни, смята още изследователят.

„Ние сме на прага на една от най-бързите, най-дълбоките и най-значими революции в историята на транспорта“, казва Себа. „Автомобилите с двигатели с вътрешно горене ще навлязат в порочен кръг на все по-нарастващи разходи. Това, което показва кривата на разходите, е, че до 2025 г. Всички нови автомобили ще бъдат електрически, всички нови автобуси, всички нови коли, всички нови трактори, всички нови микробуси. Всичко, което се движи на колела, ще бъде електрическо, в световен мащаб“. колите

Професорът е изчислил, че повратната точка ще се случи през следващите две до три години, когато капацитетът на батериите на електромобилите ще надскочи лимита от 300 км., а цените ще спаднат рязко. Тогава ще настане краят на „големия петрол“. колите

SERVIZKO.COM                        NADYAGROUP.COM