Нови остри коментари на Турция към Германия

Нови остри коментари на Турция към Германия,

Нови остри коментари на Турция към Германия

Публикувахте от Novini.bg в 23 август 2017 г.

Нови остри коментари от страна на Турция към Германия. Анкара критикува изказване на канцлера Ангела Меркел относно неспазването на човешките права от турските власти и използването на Интерпол за политически арести.

Според турското вътрешно министерство, подобни забележки са неприемливи. В случая става въпрос за задържането на турския писател Доган Аканлъ, който е критик на режима на президента Реджеп Ердоган. Испанските власти го задържаха преди два дни по искане на Анкара, след което той бе освободен. Меркел приветства освобождаването му и призова Турция да не злоупотребява с Интерпол.

Анкара отрече категорично това да е вярно. Парламентарните избори в Германия следващия месец обтегнаха отново отношенията между двете държави. Турският президент Реджеп Ердоган посъветва сънародниците си да не гласуват за Меркел и останалите врагове на Турция, на което канцлерът отговори със съвет да не се меси във вътрешните работи на чужда държава.

Турция отправи нови критики към Германия. Анкара разкритикува изказване на канцлера Ангела Меркел относно неспазването на човешките права от турските власти и използването на Интерпол за политически арести. Според турското вътрешно министерство, подобни забележки са неприемливи. В настоящият случая става въпрос за задържането на турския писател Доган Аканлъ, който е критик на режима на президента Реджеп Ердоган. Писателят бе арестуван в събота в Испания по искане на Анкара, след което той бе освободен. Тогава Меркел обвини Турция в злоупотреба с международната система Интерпол, използвана за издирване на бегълци и приветства освобождаването му. Парламентарните избори в Германия следващия месец обтегнаха отново отношенията между двете държави. Турският президент Реджеп Ердоган посъветва сънародниците си да не гласуват за Меркел и останалите врагове на Турция, на което канцлерът отговори със съвет да не се меси във вътрешните работи на чужда държава.

копирано от: http://debati.bg/novi-ostri-komentari-na-turtsia-kam-germania/