закон

ЗАКОН,

Гонки, гуми, магистрали – всички най-важни изменения в ЗДвП, които влизат в сила днес

КАТ
Снимка: Мария Савкова

Целият „живот” на 43-тото Народно събрание беше белязан от един сюжет извън коалиционните драми и битката за съдебна реформа. Промените в правилата за движение по пътищата не събориха правителството, но бяха съпроводени с ожесточени дебати и са една от „големите” теми за парламента, които имат най-пряко отношение към живота на гражданите.

От днес в сила влизат около 90 промени в Закона за движение по пътищата. Някои от тях са по-скоро козметични редакции на текстове, други имат сериозно значение за начина, по който се придвижваме.

Така, например, пътните полицаи вече имат правото да свалят регистрационните номера на автомобилите на нарушители. Още днес пред камерата на bTV катаджиите свалиха табелите на кола, чийто шофьор отказа да даде проба за алкохол.

На водачите вече е забранено спирането в аварийната лента на магистралата във всички случаи, освен при повреда или здравословни проблеми на шофьора или хората в автомобила. До момента беше забранено само движението в тази лента. Изрично се забранява движението в насрещното в магистрала.Пешеходецът – жертва или съпричинител на катастрофаВдигнатите пешеходни пътеки се оказват ефективно средство за защита на човешкия животВ тунел шофьорите ще са задължени да превключат на къси светлини, за да се избегне заслепяване. Те задължително ще трябва да носят знак за първоначален технически преглед или удостоверение за периодичен преглед за техническа изправност. Вече е задължително и регистрационните табели да се поддържат чисти и без никакви предмети, които да ги закриват (нещо твърде често срещано при мотористите-б.р.) закон:

Кръстовище Ал. Малинов - Филип Аврамов

През зимния сезон се регламентира минимална дълбочина на протектора на гумите от 4 милиметра.

Вече съществува и понятието „нов водач“. За такъв е счита всеки, който има стаж по-малък от 2 години. До изтичането на този срок той ще има до 2/3 от контролните точки.

Широко дискутираната забрана на гонките влиза в закона, като се преследва както организирането и участието в нерегламентирани състезания, така и употребата на пътищата за цели, различни от превоз на хора и товари.

Уличните състезатели са заплашени от глоба от 3 хиляди лева и отнемане на книжката за 2 години.

Регистрационните табели ще се свалят от 6 месеца до 1 година, когато шофьорът кара без книжка, алкохолът в кръвта му е над 0,5 помила, употребил е опиати или откаже да бъде проверен за алкохол и наркотици.

Двойно се увеличават глобите за превишена скорост. Ако караме с между 30 и 40 км/ч. над допустимото в населено място санкцията е 400 лева. При същото нарушение извън града – 300 лева. Вдигането на глобите беше посрещнато със смесени чувства от неправителствения сектор.закон

Ако при ПТП само с имуществени вреди участниците са постигнали съгласие за обстоятелствата, те ще са длъжни да преместят автомобилите си, за да не пречат на движението, докато попълват двустранен протокол. Ако има пострадали хора, пристигналите на място водачи ще са длъжни да уведомят МВР или администрацията на общината за инцидента.закон

Източник : http://btvnovinite.bg/

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ FB;                 SERVIZKO.COM                  NADYAGROUP.COM